Bilgisayar Destekli Makina Ressamlığı Dalı

Bilgisayar Destekli Makina Ressamlığı Dalı

30.11.2012 4998

 

             Ülkemizdeki  endüstrinin gelişimine paralel olarak bölüm teknolojik yenilikleri daima eğitim programlarına uygulamıştır.
Son yıllarda endüstriyel modelleme teknolojilerinde meydana gelen değişimlerin paralelinde bölüm öğretim teknolojileri içerisinde cad, cad-cam ,cnc teknolojileri ,hızlı prototip teknolojilerini öğretir duruma gelmiştir.
bilgisayar destekli endüstriyel modelleme bölümü öğrencileri sanayinin ürün geliştirme, endüstyriyel tasarım, endüstriyel modelleme ihtisas dallarında istihdam edilmektedir.                 Dünya devletlerin gelişmişlik düzeyleri; sanayi üretimlerindeki artışlarla  ölçülmektedir.
Bugün sanayi üretiminde temel unsur, en az sürede  en ekonomik ve en kaliteli işin üretilmesidir. İşin üretilmesi içinde bilgi beceri ve teknoloji kullanımı ön plana çıkmaktadır.
Endüstriyel üretimin akış şeması arge, tasarım, modelleme ve üretimdir. İşte bilgisayar destekli endüstriyel modellemenin önemi burada ortaya çıkıyor.  Bir ülkenin sanayide bende varım diyebilmesi için bilgili, becerikli, araştırmacı ve teknolojiyi kullanan endüstriyel modellemecilere ihtiyacı kaçınılmazdır 

 

 Model imâlat resmini çizen,

 -Malzeme, dökümcülük, ahşap, metal,  epoksi ve kompozit plastiklerin işleme ve şekillendirme bilgisine sahip, 

-Bunları işleyecek tezgahları makineleri ve el aletlerini kullanım bilgisine sahip,

-Prototipleri yapan,

-Seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak,  modelleme ve maça sandıkları yapabilen,

-Bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgahları güvenli olarak kullanarak her türlü modellemeyi yapıp seri üretime hazır hale getiren,

-Makinelerin periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren kişidir. 

 

 

  • Üç boyutlu düşünen,
  • Sabırlı,
  • Araştırmacı,
  • Yabancı dil bilen
  • Mesleki etik değerlere sahip,
  • Üretim teknolojilerini ve yöntemlerini bilen,
  • Grupla ve bireysel çalışabilen kişidir.
  • Çevreci,
  • Kendisi ve çevresi ile barışıktır

 İş Bulma İmkânları

Modelleme yapan her türlü kamu ve özel sektör fabrikalarında (otomotiv, gemi, uçak vb.), makine ve endüstriyel ürün tasarımı ve imâlatı yapan (kuyumculuk, ayakkabıcılık)  işletmelerde, atölyelerde, kalıp yapan işletmelerde, prototip yapan işletmelerde iş bulma imkânlarına sahiptirler, ayrıca kendi işletmelerini de kurabilirler.

 Çalışma Ortamları 

İyi aydınlatılmış,  kısmen gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik,   kapalı atölye, ofis ve fabrika ortamlarıdır 

BÖLÜMÜN KISIMLARI

       TEMEL                     PLASTİK                  SERİ ÜRETİM                  HASSAS DÖKÜM
    MODELLEME              MODELLEME             MODELLEMELERİ                MODELLEMELERİ
   ATÖLYESİ                  ATÖLYESİ                   ATÖLYESİ                          ATÖLYESİ

 

PLASTİK MODELLEMELER

Öğrenciye;Modellemede kullanılan Epoksi, Kompozit, Strafor,Slikon, Mum, Malzemelerin özellikleri ve bu malzemeleri kullanarak modelleme,modelleme kalıpları ve maça sandıklarının yapımı, üst yüzey işlemleri, maliyet analizi ve zaman etüdü ile ilgili yeterlilikler kazandırılmaktadır

 

SERİ ÜRETİM MODELLEMELERİ

Bu derste; Bilgisayar kontrollü CNC torna ve Freze tezgahlarını, CAD-CAM programlarını kullanma bu tezgahlardan faydalanılarak seri üretim modellemesi yapma, modellemelerin plakaya bağlanması, Seri üretim maça sandıkları yapma, Besleyici ve yolluk sistemi yapma, Açma ve dökme derece yapma yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmıştır.

 

HASSAS DÖKÜM MODELLEMELERİ VE OTO İNŞA TEKNOLOJİLERİ 
Bu derste öğrenciye; CAD Programları ile model tasarımı, hassas döküm  yöntemleri  ve oto  inşa  teknolojilerini  kullanarak modelleme  ve kalıp  yapımı yeterlilikleri  ile  ilgili bilgi  ve becerileri verilmektedir.